Specialisaties

Hypnose bij kinderen

Wat is hypnose?

Bij hypnose en hypnotherapie wordt vaak gedacht aan ’toneelhypnose’ zoals je die op tv wel ziet, waarbij de hypnotiseur je in een dusdanige trance brengt dat je volledig doet wat de hypnotiseur je laat doen. Dit is alleen voor de show. Deze vorm van hypnose heeft niets te maken met hypnose zoals dat wordt gebruikt.

Bij (medische) hypnose of hypnotherapie brengt een therapeut je in een ontspannen toestand (trance) en geeft je hierbij allemaal suggesties gericht op de aanpak van het (medische) probleem. Je denken wordt wat meer op de achtergrond gezet en toch heb je de zaak zelf in de hand. Degene die de hypnose uitvoert, begeleidt alleen het proces. Je bent dus niet de controle kwijt, je hoort alles, kunt stoppen op elk moment en bepaalt zelf wat je wel en niet gebruikt.

De hypnotische trance is overigens iets dat iedereen goed kent: het is te vergelijken met de trance waar je in zit je als je naar een goede film kijkt: je gaat zo op in de film dat je vergeet waar je bent. Of tijdens een lange autorit, waarbij je helemaal in gedachten bent en na afloop je nauwelijks kunt herinneren hoe je bent aangekomen op je eindbestemming. Dit zijn spontane ervaringen uit het dagelijks leven die vergelijkbaar zijn met hypnose.

Hypnose bij kinderen

Kinderen blijken erg goed te reageren op hypnose, in het algemeen beter dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen een levendige fantasie en creatieve verbeelding hebben en omdat het zogenaamde “kritisch denken” bij kinderen nog minder ontwikkeld is. Ze zijn daarmee gevoeliger voor de suggesties die een therapeut hen geeft. Kinderen tussen 6 en 14 jaar behoren tot de meest hypnotiseerbare leeftijdsgroep. Behandelingen kunnen daardoor korter duren dan bij volwassenen.

Kinderen vinden hypnose plezierig en de respons op behandeling is meestal snel. Naast verbetering van de medische klacht worden zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole er meestal door verhoogd. Er is een lange lijst van aandoeningen en klachten waarbij hypnose bij kinderen gebruikt kan worden.

Bij welke klachten

Hypnose kan bij kinderen voor zeer veel klachten worden gebruikt. De meest bekende zijn acute en chronische pijn. Onderzoek heeft laten zien dat hypnose zeer goed werkt bij acute pijn, zoals bijvoorbeeld als kinderen geprikt moeten worden. Om die reden wordt het steeds vaker toegepast op kinderafdelingen in ziekenhuizen en bij tandartsen.

Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat hypnose ook heel goed werkt bij chronische onbegrepen buikpijn en prikkelbare darm syndroom. Hierbij kan de hypnose op 2 manieren worden toegepast: via een therapeute of alleen thuis met behulp van hypnose oefeningen waar een kind zelfstandig naar luistert. Klik hier voor meer informatie over deze thuis behandeling.

Een lijst van klachten waarbij hypnose in Nederland wordt toegepast staat hieronder vermeld. Voor de meeste klachten is te weinig goed wetenschappelijk onderzoek gedaan om met zekerheid te kunnen zeggen hoe goed het werkt. De Stichting Hypnose voor kinderen zamelt geld in om meer onderzoek te kunnen doen.

  • Functionele klachten, waarbij lichamelijke aandoeningen zijn uitgesloten, zoals buikpijn, hoofdpijn en/of hyperventilatie
  • Angst, bijvoorbeeld voor duiken door het ‘gat’, voor examen, insecten enz.
  • Pijn zowel acute pijn (bloed prikken, tandarts, enz.) als chronische pijn. De Stichting Hypnose voor kinderen zamelt geld in om meer onderzoek te kunnen doen.
  • Aandoeningen die onvoldoende reageren op standaard medische behandeling zoals bedplassen, broekpoepen, astma, eczeem en allergie
  • Misselijkheid en spugen
  • Concentratie problemen
  • Gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst
  • Overgewicht
  • Slaapstoornissen
  • Tics

Zie voor meer informatie de website van de Stichting Hypnose bij kinderen, www. hypnosevoorkinderen.nl.
Hier is ook een CD of MP3-bestand te bestellen met oefeningen om thuis zelf te doen. Het betreft hypnose oefeningen gericht tegen chronische buikpijn, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en verbeeldingsoefeningen.
Dagelijks oefenen wordt aanbevolen!